Allereerst gefeliciteerd met de aankoop van je nieuwe kleding.

Je wilt natuurlijk het liefst zo lang mogelijk van je nieuwe artikelen genieten. Daarom hebben wij wat tips voor jullie  op een rijtje gezet hoe je het beste met je nieuwe kledingstukken om kunt gaan. We hopen door deze tips en trucs met jullie te delen we een extra stukje service hebben kunnen verlenen.

Vlekken op nieuwe kleding
Het gebeurt zo vaak. Je hebt net je nieuwe overhemd of broek aan en gelijk heb je al een vlek.. Heel belangrijk is NIET WRIJVEN OF DEPPEN. Was het kledingstuk in zijn totaliteit en probeer dus nooit om het vlekje lokaal weg te halen. Gevolg is een witte vale plek in broek of blouse die daar dus niet meer uit gaat..!! Dit komt meestal voor bij katoenen kleding.

Jeans
Je spijkerbroeken en denim artikelen blijven het langste mooi als je ze binnenstebuiten wast. Laat je kleding ook nooit te lang in de wasmachine zitten nadat het programma is gestopt Het kan dan nl. gebeuren dat bruine leren etiketten af gaan geven op de stof. Wat ook belangrijk is, en dat geldt voor alle was, doe de trommel niet te vol en was het product het liefste met een vloeibaar wasmiddel. Dit voorkomt die eventuele witte strepen op je donkere broeken !

Denk er aan dat jeans met een hele donkere wassing kan afgeven op evt. licht gestoffeerde banken en stoelen. Zelfs je ondergoed of suede schoenen kunnen vlekken krijgen van een donkere jeans. Ook de hele lichte wassingen vragen om een zeer voorzichtige behandeling. Door het vele bleken zijn deze stoffen erg dun geworden. Koop deze jeans dan ook niet te strak want de kans op uitscheuren is bij deze wassingen groter dan donkere denim!

Grof gebreid
Bij grove en zware truien en vesten staat niet altijd vermeld dat u het kledingstuk het beste liggend kunt laten drogen. Als je deze kleding liggend droogt blijft de pasvorm het langst behouden en voorkom je het “uithangen”.

De schrik zit er ook flink in als je merkt dat de kleding toch wel wat gekrompen is. Twijfel je aan de lengte van een broek, mouwlengtes, mag het artikel geen millimeter krimpen, meet het op voor je het gaat wassen.

Je pakt bv de lengte van het binnenbeen en schrijft dat op een papiertje bij je wasmachine. Nadat je het kledingstuk uit de was hebt gehaald meet je het weer. Is het een paar centimeter korter, rek het dan op. Als kleding nat is kun je het nog oprekken of in vorm trekken. Als het eenmaal droog is, is de krimp een feit en kun je er niets meer aan veranderen!

Donzen jassen of jacks
Wil je na een draag seizoen je jas zelf wassen als dat mag volgens het etiket ga dan als volgt te werk. Was de jas op een wolwasprogramma, maximaal op 30 graden en centrifugeer maar kort. De jas moet gewassen worden met een speciaal wasmiddel voor dons. Normale wasmiddelen breken het vet van het dons af waardoor het dons haar volume verliest. De jas moet voldoende ruimte hebben in de trommel dus kun je hem het beste apart wassen. Als je 3 schone tennisballen bij in de trommel doet zorgen deze ervoor dat de donzen vulling steeds wordt losgeklopt.

Hierdoor behoudt de jas zijn volume. Droog de jas bij voorkeur in de droger en doe hier wederom de drie tennisballen bij in om ervoor te zorgen dat het dons wordt losgeklopt. Kies voor een lang droogprogramma met een lage temperatuur. Heb je geen droger hang dan de fris gewassen jas  buiten in de wind (uit de zon) te drogen. Schud de jas 1 á 2 keer per uur goed uit. Dit zorgt ervoor dat de donsveertjes weer volume en isolerend vermogen krijgen. Durf je dit hele proces zelf niet aan, of geeft het etiket aan dat je de jas niet zelf mag wassen, dan kun je altijd nog  de stomerij bezoeken.

Wollen kleding
Vaak krijgen we de vraag gaat deze trui niet pillen?  Hier kunnen we geen ja of nee op antwoorden. Een gebreid kledingstuk kan door wrijving van armen, een bureaublad enzv. pluisjes of bolletjes gaan vertonen. Er bestaan speciale kleding-scheer apparaatjes om die bolletjes/pluisjes te verwijderen. Ook het wassen van de wollen kleding vraagt enige expertise. Vaak geeft het etiket ook een handwas (max 30 graden) aan.

Vergeet daarbij niet dat wij erg heet water aan onze handen kunnen verdragen. We denken dan dat we netjes op de hand hebben gewassen en toch is de trui door de hitte gekrompen. Met koud (tot lauw) water wassen zit u in ieder geval altijd goed, wol krimpt namelijk al erg snel. Strijk na het drogen uw kledingstuk zodat de wol zijn natuurlijke glans terug krijgt.

Ritsen, applicaties en andere details
Als je een kledingstuk gaat wassen is het sowieso beter het binnenstebuiten te wassen. De knoop (knopen) en de ritsen te sluiten. Denk ook aan de jaszakken en binnenzakken van jacks. Ditzelfde geldt voor klittenbandsluitingen, altijd goed sluiten. Klittenband kan andere kledingstukken erg beschadigen mocht je andere artikelen bij in de wasmachine stoppen. Het wil ook nog wel eens voorkomen dat de overhemden losse baleinen in de kraag gestoken hebben. Controleer dit goed, en verwijder ze voor het wassen anders verdwijnen ze in de wasmachine.

Linnen
Een linnen kledingstuk krijg je na het wassen weer in vorm door het met stoom te strijken. Hetzelfde geldt ook voor viscose kledingstukken. Denk eraan  dat je deze kledingstukken het beste binnenstebuiten kunt strijken.

Strijken
Bedrukte kleding kun je het beste binnenstebuiten strijken. Die mooie print laat je graag op je shirt zitten en heb je liever niet aan je strijkijzer. Ook zwarte overhemden kunnen extreem gaan glimmen of strepen aan de goede kant van de stof krijgen. Tere stoffen of de stropdassen weer in vorm persen, leg een schone katoenen (thee) doek op het te strijken artikel.

Overhemden/blouses hebben vaak reserveknopen aan het was etiket in de zijnaad genaaid. Verwijder deze knopen, of knip het etiket eruit. Als je het artikel gaat strijken, over die knopen heen, verschijnt er dikwijls een gaatje op die plek.

Veel van bovengenoemde wasvoorschriften klinken je misschien cliché in de oren… Wij kunnen er een boek mee vullen wat we tegenkomen wat er tóch  fout is gegaan terwijl dit niet nodig was geweest.

Als laatste wastip willen we nog meegeven dat als je erg vuile was hebt gedraaid (bv. werkplaats overalls  of erg vuile zanderige kleding) je de wasmachine beter één keer leeg en heet kunt laten draaien, of alleen een donkere was. Na erg vuile was wil er nog wel eens restant vuil in de trommel of rubber ringen achterblijven en dit veroorzaakt dan vieze strepen in je mooie witte was die soms zo hardnekkig zijn dat je ze er niet meer uit krijgt!